- Pintapaistettu graavilohi
- Chorizo-perunasalaatti
- Kreikkalainen Gyro
- Yrttimarinoitu porsaanfilee
- Kukkakaalipihvit
- Ranskalainen kanapata Coq au vin
- Kinuskinen omenapiirakka
- Kurpitsakeitto
- Kurpitsakakku
- Lohirulla
- Roseepippuri-paahtopaisti
- Joulumocktail
- Glögipäärynät
- Runebergintorttu
- Tortillakeitto
- Pavlova
- Tacot
- Siskonmakkarapasta
- Yhden vuoan kana ja riisi
- Tuulihattukakku
Tacot
Carnitas (meksikolainen nyhtöpossu)
1,5 kg porsaan kasleria
1 rkl suolaa
1 tl juustokuminaa
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl oreganoa
1 tl kanelia tai 2 kokonaista kanelitankoa
1 tl mustapippuria
½ dl öljyä
(4 valkosipulin kynttä)
1 laakerinlehteä
1 sitruuna lohkoina
1 dl vettä
1. Kuutio porsas isoiksi kuutioiksi ja lado uunivuokaan. Mausta liha suolalla, juustokuminalla, paprikalla, oreganolla, kanelilla ja mustapippurilla. Lisää öljy ja pyörittele se mausteiden kanssa lihaan.
2. Kuori valkosipulin kynnet. Lisää ne vuokaan yhdessä laakerinlehtien ja sitruunan lohkojen kanssa. Kaada päälle vielä vesi.
3. Peitä vuoka foliolla. Anna hautua 140°C (kiertoilma) 2,5-3 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja helposti revittävää.
4. Anna lihan jäähtyä hetki. Poista sitruunanlohkot ja kaada vesi kulhoon.
5. Revi liha kahdella haarukalla pienemmäksi. Jos tarjoat lihan seuraavana päivänä, voit säilöä sen jääkaappiin uunivuoassa.
6. Paista lihaa 200°C noin 30 minuuttia, kunnes liha hieman rapeutuu ja saa väriä. Tarjoa tacojen täytteenä.
Guacamole
1-2 avokadoa
suolaa
limeä
1. Kuori avokadot ja poista kivi. Soseuta avokado ja mausta suolalla ja limen mehulla.
Salsa Pico de Gallo
4 tomaattia
(½ punasipuli)
(1 valkosipulin kynsi)
½ dl tuoretta korianteria, lehtipersiljaa tai minttua
1 limen mehu
suolaa
1-2 tl sokeria
mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
(tuoretta tai kuivattua chiliä)
1. Lohko tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. (Voit halutessasi poistaa myös kuoret kalttaamalla tomaatit.) Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
2. Hienonna sipulit ja tuore yrtti. (Jos sipuli/valkosipuli ei sovi ruokavalioosi, voit kuullottaa sitä hetken paistinpannulla tai jättää kokonaan pois.)
3. Sekoita salsan ainekset keskenään ja tarkista maku. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.
Lisäksi:
vehnätortilloja
kasviksia esim. salaattia, kurkkua ilman kuorta
laktoositonta creme fraichea
Täytä tortillat haluamillasi täytteillä ja nauti tacot hyvässä seurassa.