Avanneleikattujen ravitsemus
Kehossamme tapahtuu päivittäin miljoonia kemiallisia reaktioita. Nämä reaktiot mahdollistavat elinten normaalin toiminnan, solujen uudistumisen ja uusien aineiden synnyn kehossamme(2).
Avanneleikatulle ravitsemus voi olla hyvinkin tärkeä asia, sillä jos ruokavaliota ei muuteta uuteen tilanteeseen sopivaksi, voi seurauksena olla ruoansulatuskanavan ärsytysoireita(1). Ruoansulatuskanavasta imeytyvät ruoka, vitamiinit, mineraalit ja vesi. Avanneleikkaus saattaa vaikuttaa kanavan normaalin toimintaan, jolloin imeytyminen saattaa häiriintyä.
Tämä vuoksi ruokavaliomuutokset ovat tarpeellisia ja myös siksi, että pystyt ennustamaan eritteesi koostumuksen sekä määrän(1). Ruokavaliomuutoksilla pystyt myös välttämään aliravitsemustilaa, joka on yleistä sellaisilla avanneleikatuilla, jotka eivät ole saaneet tarpeeksi ravitsemusneuvontaa.
Yleiset terveellisen ruokavalion ohjeet avanneleikatuille
- Syö terveellisesti ja varmista, että saat kaikki tarvittavat vitamiinit ja mineraalit sekä riittävästi energiaa ravinnostasi.(1) (2)
- Lisää ruoka-aine kerrallaan ruokavalioosi, jotta huomaat mahdolliset sivuvaikutukset.(1) (2)
- Syö säännöllisin väliajoin. Aterioiden väliin jättäminen lisää kaasun muodostumista.(1) (2)
- Vältä maitotuotteita heti leikkauksen jälkeen ja varsinkin silloin, jos huomaat kaasun muodostuksen ja turvotuksen lisääntyvän sekä ulosteen koostumuksen muuttuvan löysemmäksi nautittuasi laktoosipitoisia tuotteita.(1) (2)
- Pureskele ruokasi aina huolellisesti. Pienemmät suupalat voivat myös auttaa toleranssin kehittymisessä.(1) (2)
- Tärkkelys imeytyy optimaalisesti ja pitää energiatason kohdillaan, joten pidä huoli, että jokaisella ateriallasi on tärkkelyspitoisia tuotteita.(2)
Lähteet: 1) Nutrition in stoma patients: A Practical View of Dietary Therapy. G. Akbulut, 2011, International Journal of Hematology and Oncology. 2) Dr. Philippe Fauqué, Nutritionist & Head of Clinical Nutrition Unit, Institut Polyclinique de Cannes, Cannes, France.
Ruoka-aineet, jotka saattavat vaikuttaa ruoansulatuskanavan häiriöihin(1):
Avannetukos | Hajujen muodostuminen | Lisääntynyt uloste/löysä uloste/ripuli | Kaasun muodostuminen |
Omenan kuoret | Parsa | Alkoholi | Alkoholi |
Raaka kaali | Keitetyt pavut | Täysjyvätuotteet | Hiilihapolliset juomat |
Selleri | Parsakaali | Kuitu | Pavut |
Maissi | Kaali | Keitetty kaali | Soija |
Kookos | Kananmuna | Tuoreet hedelmät | Kaali |
Kuivatut hedelmät | Kala | Salaatit | Kukkakaali |
Sienet | Valkosipuli | Maitotuotteet | Kurkku |
Appelsiinit | Sipuli | Omena- ja luumumehu | Maitotuotteet |
Pähkinät ja siemenet | Maapähkinävoi | Rusinat | Purukumi |
Ananas | Voimakkaat juustot | Raa'at vihannekset | Pähkinät |
Popkorni | Voimakkaat mausteet | Sipuli | |
Hedelmien kuoret ja siemenet | Retiisi |
Ravitsemuksen merkitys avanneleikatulle
-
Haastattelussa tohtori Philippe Fauqué
Haastattelemme tohtori Philippe Fauquéta, joka on ranskalainen ravitsemusterapeutti sekä Kliinisen ravitsemusyksikön johtaja Ranskan Institut Polyclinique de Cannes -sairaalassa. Videolla tohtori Philippe Fauqué kertoo, missä vaiheessa hän kertoo ravitsemuksesta potilaalleen ja mitkä ovat tärkeimmät neuvot, mitä avanneleikatun tulisi tietää ravitsemuksesta. Video on englanninkielinen.
-
Tutustu Marek Lichotan tarinaan
Marek Lichota on entinen avanneleikattu, joka kertoo tarinansa liittyen erityisesti erilaisiin ravitsemuksellisiin haasteisiin, joita hän kohtasi avanneleikkauksen jälkeen. Tutustu tarkemmin hänen neuvoihinsa ja vinkkeihinsä liittyen avanneleikatun ravitsemukseen! Video on englanninkielinen.
-