Syöpähoitojen sivuvaikutukset ruokailutottumuksiin
Syöpähoidot vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja hyvinvointiin monin eri tavoin. Jotkut niistä vaikuttavat suoraan tai epäsuorasti ruokailutottumuksiin ja ruokahaluun. Tähän on monia syitä, joten on tärkeää, että olet tietoinen niistä.
Ensinnäkin, vaikka kaikki syöpähoidot pyrkivät tappamaan tai vähentämään kehosi syöpäsoluja, kehosi on monimutkainen järjestelmä, johon hoidot vaikuttavat tavalla tai toisella. On tärkeää ymmärtää, että sivuvaikutukset ovat osa hoitoa, mutta niitä voidaan usein hoitaa tai ainakin lievittää. Suurin osa sivuvaikutuksista katoaa, kun hoidot päättyvät.
Voivatko tunteet vaikuttaa ruokailutottumuksiin?
Kyllä voivat! Voimakkaat tunteet ja henkinen stressi vaikuttavat ruokahalun vähenemiseen ja syömishäiriöiden kehittymiseen. Onko sinulla koskaan ollut sellaisia sydänsuruja tai oletko koskaan ollut niin stressaantunut, ettei sinulla ollut mitään kiinnostusta syödä lainkaan? Tilanne on sama myös muiden tunteiden kanssa. Syövän ja muiden sairauksien epävarmuuden kohtaaminen voi erityisesti johtaa siihen, että menetämme kiinnostuksen ja energian toimintaan, joka on yleensä meille hyödyllistä. On täysin normaalia tuntea näin, mutta on myös tapoja selviytyä näistä tunteista.
Tyypillisiä tunteita, jotka vaikuttavat ruokailutottumuksiin syöpähoitojen aikana:
- Ahdistus
- Viha
- Avuttomuus
- Yksinäisyys
- Masennus
Älä anna negatiivisille tunteille valtaa. Keskustele jonkun kanssa kehen luotat, lääkärisi, ravitsemusterapeutin, psykoterapeutin tai ystävien ja perheenjäsenten kanssa - yhdessä löydätte tapoja päästä näistä tunteista eroon. Paranna kykyäsi rauhoittaa itsesi ja estää ajatuksia pyörimästä ympyrää. Löydä iloa ruoista, joita pystyt tai joita saat syödä. Keskustele hoidot jo läpikäyneiden ihmisten kanssa heidän kokemuksistaan ja omista huolistasi.
Monien mielestä on rauhoittavaa tietää enemmän mahdollisista hoidon sivuvaikutuksista. Tällä tavalla he tuntevat voivansa valmistautua paremmin ja ovat vähemmän alttiita hoidon sivuvaikutuksille. Voit myös kokeilla joitain aktiviteetteja, kuten kävelyä tai liikuntaa. Mutta muista aina: tarpeet ovat yksilöllisiä. Kuuntele kehoasi ja varmista, että aktiivisuusjaksot vuorottelevat rentoutumisjaksojen kanssa. Yritä esimerkiksi nukkua tarpeeksi yöllä, nauti kirjan lukemisesta tai elokuvan katsomisesta. Äläkä pelkää pyytää apua päivittäisissä askareissasi.
Mitä mahdollisia sivuvaikutuksia voi olla?
Suurin osa potilaista kärsii yhdestä tai useammasta sivuvaikutuksesta jossain kohtaa syöpähoitoja. Osa sivuvaikutuksista vaikuttaa ruokahaluun tai kykyyn syödä. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat:
Nämä sivuvaikutukset johtuvat usein itse hoidosta tai syövästä ja joskus ainoa tapa hoitaa niitä on tietyt lääkkeet, joita lääkäri määrää sinulle.
Kysy ravitsemusterapeutiltasi toimivatko vinkit, joita haluat kokeilla yhteen tai useampaan sivuvaikutukseen ja sopivatko ne ravitsemuksellisesti sinulle. Jotkin syöpätyypit ja hoidot saattavat poissulkea tietyt vinkit.
Yleisiä vinkkejä sivuvaikutusten hoitoon
Useimmat syöpähoidoissa käyvät ihmiset ovat helpottuneita siitä, että on olemassa useita tapoja vähentää sivuvaikutusten määrää jokapäiväisessä elämässä. Lääketieteellisestä näkökulmasta katsottuna sivuvaikutusten vähentäminen on tärkeää, jotta jaksat läpikäydä syöpähoidot.
- Jos et enää pidä veden mausta, kokeile muita juomia tai ruokia, joissa on suuri vesipitoisuus. Keitot, vesimeloni ja tee sisältävät runsaasti vettä ja maistuvat täysin erilaisilta. Urheilujuomat voivat olla myös hyödyllisiä. Voit myös kokeilla tavallisen veden maustamista hedelmillä tai mehulla.
- Jos ruokasi maistuu mitäänsanomattomalta tai väljähtäneeltä, kokeile maustaa sitä. Sitruuna, valkosipuli ja maukkaat yrtit soveltuvat hyvin useimpiin aterioihin. Jos sinun on otettava huomioon suu- tai kurkkukipu, vaihda ruokavaliosi aterioihin, joissa ei ole happoja tai mausteita, kunnes haavat ovat parantuneet.
- Jos sinulla on epämiellyttäviä makuja suussa, kokeile purukumia tai pastilleja. Ehkä sinun täytyy pestä hampaat ennen syömistä, jotta pääset eroon huonosta mausta ennen ateriaa. Jos sinulla on myös suu- tai kurkkukipua, käytä erittäin pehmeää hammasharjaa.
- Jos sinulla on vaikeuksia syödä kolme kertaa päivässä, kokeile kuutta pienempää ateriaa.
- Jos menetät kiinnostuksen liharuokia kohtaan, kokeile muita proteiinilähteitä. Kala, kananmunat, pavut, maitotuotteet, kuten juusto, pähkinät ja proteiinipirtelöt, ovat sopivia korvikkeita. Suun kautta nautittavat ravintolisät voivat myös riittää.
- Jos sinulla on vaikeuksia niellä ruokaa, sinulla on kipua suussa tai kurkussa tai sinulla on ientulehdus, kokeile sekoittaa ruokasi, jotta ateriat ovat pehmeitä ja helposti nieltäviä. Suun kautta nautittavat ravintolisät voivat olla myös sopiva vaihtoehto.