Mitä pehmeämpi, sitä parempi
Onko sinulla nielemisvaikeuksia, jotka tunnetaan myös nimellä dysfagia? Nieleminen on refleksi ja yksi kehomme monimutkaisimmista toiminnoista.
Dysfagiaa esiintyy nautittaessa tiettyjä ruokia, olivatpa ne kiinteitä tai nestemäisiä. Nielemisen päätehtävänä on varmistaa, että riittävästi ravintoaineita ja vettä kulkee ruoansulatuskanavan läpi estäen niitä pääsemästä hengitysteihin (aspiraatio). Ruoan keuhkoihin vetämisen seuraukset voivat vaihdella suuresti - tilanteesta, jossa mitään vakavaa ei tapahdu aina keuhkokuumeeseen tai hengitysteiden tukkeutumisesta johtuvaan tukehtumiseen.
Turvallisella tapaa tapahtuva nieleminen estää komplikaatioita, kuten keuhkoputkentulehdusta, keuhkokuumetta, aliravitsemusta ja elimistön kuivumista. Pureskellun ruokapalan viskositeetin ja koostumuksen muutos parantaa huomattavasti nielemisen turvallisuutta. Nesteiden ja kiinteiden ruokien tekstuurin muuttaminen on tärkeää, jotta vältetään ruoan keuhkoihin vetäminen ja varmistetaan hyvä nesteytys ja ravitsemustila.
Mitä voit tehdä, jos sinulla on nielemisvaikeuksia?
TÄRKEÄÄ! Jos sinulla on nielemisvaikeuksia, ota yhteyttä puheterapeuttiin määrittääksesi, millainen ruokasi koostumuksen tulisi olla. Valitse itsellesi sopivat vinkit vasta kun tiedät missä vaiheessa dysfagiasi on. Jos et ole varma, keskustele ensin sinua hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa!
Dysfagian vaiheesta riippuen sinun on pidettävä mielessä tiettyjä asioita. Seuraavat vinkit sisältävät tietoa dysfagian eri vaiheista. Itselle sopivat vinkit tulee valita huolellisesti.
Vältä:
- Esimerkiksi veden, teen, mehujen ja liemien juomista.
- Ruokaa, jota on vaikeaa pureskella, joka on tahmeaa, sitkeää tai helposti murenevaa, esim. riisi, jyväleipä tai jauheliha.
- Kuivaa ruokaa, joka voi ärsyttää suuonteloa, esim. paahtoleipä, keksit, pähkinät tai sipsit.
- Ruokaa, jota on vaikea pureskella, joka on kovaa tai tahmeaa, esim. raa'at vihannekset.
- Ruokaa, jossa on kahta erilaista rakennetta, esim. keitot ja hedelmät, joista tihkuu mehua pureskeltaessa.
Parempi vaihtoehto:
- Juo esimerkiksi kasvismehuja ja nektareita.
- Syö jogurttia ja hedelmäsoseita tai erittäin paksuja tai kermaisia nesteitä.
- Syö pehmeää tai jauhettua ruokaa kastikkeiden kanssa, esim. perunamuusia tai pehmeää leipää.
- Lisää tarvittaessa mauttomia sakeutusjauheita sakeuttamaan keittojasi tai muita nestemäisiä ruokia.
- Syö rauhallisessa ympäristössä, istu pystyasennossa ja älä pidä kiirettä, jotta voit pureskella ruoan kunnolla.
- Kokeile voimakkaita makuja ja lämpötilan muutoksia, koska ne voivat helpottaa nielemistä.
- Vaihtele ruokavaliotasi niin paljon kuin mahdollista vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävän saannin varmistamiseksi.
- Lisää annoksiisi lisäkaloreita ja rasvoja.
- Nauti pieniä, 5 ml:n (noin 1 teelusikallinen) kokoisia ruokapaloja kerrallaan, koska niitä on helpompi niellä.
- Näiden suositusten lisäksi on myös muita tapoja helpottaa nielemistä.
Yleisesti ottaen on suositeltavaa jakaa ateriat koko päivän ajalle nauttimalla useasti pieniä ja ravitsemuksellisia annoksia. Valitse helposti käsiteltäviä ja pehmeäksi kypsennettyjä ruokia.
Ruoan ominaisuuksien muuttaminen
Tietyt ruoan koostumukset tai rakenteet voivat olla riittämättömiä. Tämä koskee etenkin hyvin nestemäisiä, erittäin kuivia tai ei kovin homogeenisiä koostumuksia. Kokeile ruokaa, jota on helppo pureskella ja niellä ja joka on pehmeää ja hyvin kypsennettyä: lihapullat, vihannessoseet jne. Soseutettu ruoka on yleensä turvallisempaa ja mahdollistaa sinun nauttia suuren määrän energiaa ja ravintoaineita. Soseiden tulee olla homogeenisia, joissa on mieto rakenne, ja ne tulisi syödä suupaloina yksilöllisen sietokyvyn mukaan. Jos mahdollista, lisää kevyitä kastikkeita annoksiin, jotta ruokaa olisi helpompi niellä.
Keskustele sinua hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa nielemisvaikeuksista. He voivat auttaa sinua löytämään sopivan ruokavalion.