Laktoosi-intoleranssi Voi paremmin

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Laktoosi-intoleranssi: Etkö yhtäkkiä siedäkään maitoa?

icon lactose intolerance

Maidon korvaaminen on parempi vaihtoehto kuin siitä luopuminen.

 

Laktoosi on maitosokeria ja sitä on monissa maitotuotteissa, kuten maidossa, kermassa, eräissä juustotyypeissä ja jogurtissa sekä cappuccinossa, mutta myös monissa kastikkeissa ja makeisissa, kuten suklaassa tai leivonnaisissa. Arviolta noin 70-75 % koko maapallon väestöstä ei pysty sulattamaan tai imeyttämään laktoosia normaalisti. Syitä on monia...

 

Ruoansulatuskanavan kirurgia ja kemoterapia voivat laukaista intoleranssin maitosokeria (laktoosia) kohtaan. Syöpähoitojen aiheuttama laktoosi-intoleranssi voi kestää ainoastaan hoidon ajan, mutta se voi jatkua myös viikkoja tai kuukausia hoidon päättymisen jälkeen tai jopa koko loppuelämäsi ajan. Tyypilliset oireet eroavat voimakkuudeltaan ja oireiltaan lievästä vaikeaan sekä ilmavaivoista kouristuksiin ja ripuliin.

 

Mitä voit tehdä?

Korvaa maitotuotteet

Sinun ei tarvitse luopua maitotuotteista kokonaan. Valitse pieniä annoksia fermentoituja maitotuotteita, kuten jogurttia, raejuustoa ja kefiiriä tai vähän laktoosia sisältäviä tuotteita, kuten kovia juustoja (parmesaani, sveitsiläinen tai cheddar). Monissa tapauksissa näitä on helpompi sietää kuin maitoa. Maukkaita vaihtoehtoja tavalliselle lehmänmaidolle ovat riisimaito, mantelimaito tai soijamaito. Kokeilemisesta ei ole haittaa.

Kompensoi entsyymeillä

Laktoosikapseleita, jotka pilkkovat laktoosin, voidaan myös käyttää ruokailun yhteydessä. Varmista, että käytät kapseleita vasta sen jälkeen kun olet keskustellut asiasta ensin ravitsemusterapeutin kanssa.