Liikunta Voi paremmin

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Liiku enemmän!  

exercising together
Liikunta ja aktiivisena pysyminen voivat olla avain onnistuneeseen syöpähoitoon.

Liikunnan aikana liikutat paljon enemmän kuin vain kehoasi. Syöpäpotilaat kuin myös terveet henkilöt voivat hyötyä monin tavoin fyysisen aktiivisuuden positiivisista vaikutuksista.

Aktiivisuus voi parantaa sisäistä tasapainoa. Voit paeta stressiä, hypätä huonojen hetkien yli, poistaa motivaation esteitä ja lisätä kestävyyttä vaikeissa elämänvaiheissa.

Kuten sanonta menee:

"Liikuta kehoasi ja mielesi seuraa perässä"

Hyödynnä tämä potentiaali, vaikkakin ottaisit vain pieniä askelia. Paikoillanne - valmiit - hep!

Pysy aktiivisena fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin vuoksi

Liikunta lisää terveyttä ja hyvinvointia kaikissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Tällä voi olla monia myönteisiä vaikutuksia, kuten:

  • lihasten ja luiden vahvistuminen
  • vähentää masennuksen ja ahdistuksen riskiä
  • kognitiivisen toimintakyvyn parantuminen
  • aineenvaihdunnan parantuminen
  • tekee sinusta onnellisemman
  • itseluottamuksen lisääntyminen

Tutkimukset osoittavat, että liikunta auttaa vähentämään syöpähoidon kielteisiä sivuvaikutuksia (esim. uupumus, ahdistuneisuus), syövän uusiutumisriskiä ja parantamaan kardiovaskulaarista terveyttä, lihasvoimaa ja kehon koostumusta.

Tietoisuus omasta kehostasi muuttuu. Tällöin saatat myös huomata nopeammin muutoksia terveydentilaasi koskien varmistaaksesi hoidon alkamisen varhaisessa vaiheessa mikäli syöpä uusiutuu.

Erityisesti voima-, kestävyys- ja koordinaatioharjoittelun yhdistelmän tiedetään olevan erittäin hyödyllistä syöpäpotilaille.

     

Koordinaatioharjoittelu on hyödyllistä tasapainon ylläpitämiseksi ja fyysisten liikkeiden helpottamiseksi. Jopa pienet muutokset jokapäiväisessä elämässäsi voivat olla hyödyllisiä.

 

Kestävyysharjoittelu auttaa ylläpitämään tai parantamaan kestävyyttä ja yleistä fyysistä kuntoa.

 

Mind & Body-harjoitusten avulla voidaan parantaa joustavuutta, voimaa ja tasapainoa yhdistämällä mielen fokusointi ja kehon liike.

 

Voimaharjoittelua tai vastusharjoittelua voidaan tehdä kotona tai kuntosalilla. Se kehittää pääasiassa lihaksia ja estää lihaskatoa.

 

Fyysisen aktiivisuuden lisääminen

Kipu, syöpähoidon sivuvaikutukset ja väsymys vähentävät potilaiden aktiivisuutta. Energiatason nostaminen ei kuitenkaan vaadi paljon liikettä.

Tee sitä, mikä on hauskaa ja mikä sopii nykyisiin tarpeisiisi. Yritä lisätä fyysistä aktiivisuuttasi jokapäiväisessä elämässä. Mitä jos kävisi kaupassa pyörällä tai kävelisit portaat hissin sijasta? Jokainen pieni askel auttaa.

Pyöräily? Joukkueurheilu? Jos sinulla on ongelmia tasapainon tai näkösi kanssa niin voit kokeilla esimerkiksi pilatesta. Kestävyysurheilun on osoitettu auttavan torjumaan väsymystä. Muista kysyä lääkäriltäsi, millainen liikunta on sinulle mahdollista.

Vaikka et enää pystyisikään liikkumaan niin hyvin amputoinnin, lihasmassan vähenemisen tai arpikivun takia, lääkärit tunnistavat liikunnan positiiviset vaikutukset. Liiku säännöllisesti päivittäin parantaaksesi aineenvaihduntaa, ravintoaineiden hyödyntämistä ja mielialaa.

     

Päivinä jolloin... 

... kärsit pahoin sivuvaikutuksista, kuten pahoinvoinnista, voimakkaasta kivusta, sekavuudesta tai verenkiertohäiriöistä tai

... sinulle annetaan kardiotoksisia tai nefrotoksisia kemoterapeuttisia lääkeaineita tai

... sinulla on kuumetta, infektio tai akuuttia verenvuotoa tai verenvuototaipumusta

Sinun tulisi välttää liikuntaa.

Ota yhteyttä lääkäriisi.

Vältä passiivisuutta: Liikunta on kuin lääkettä syövän hoidossa

Ennen syöpädiagnoosia rakastit urheilua, mutta nyt et tiedä onko siitä edelleen hyötyä? Onkologit ovat yhtä mieltä siitä, että liikunta on kuin lääkettä syöpähoidon aikana, joten jatka liikkumista niin paljon kuin mahdollista.

Valitse liikuntamuotoja, joista pidät ja jotka sopivat nykyisiin tarpeisiisi. Tilanteeseesi sopivat liikuntamuodot vaihtelevat syöpätyypistä ja syövän vaiheesta riippuen, joten ota ensin yhteyttä lääkäriisi.

Huomaa, että henkilökohtainen liikunnan määrä ja rasitustaso vaihtelevat myös hoidostasi ja kunnostasi riippuen.

Kuuntele kehoasi päättääksesi, oletko liian uupunut ja pitäisikö sinun paremminkin rentoutua vai oletko vain hieman tai kohtalaisen väsynyt ja pystyt tekemään joitain harjoituksia. Muista aina, että vähäinenkin tekeminen on parempi kuin olla tekemättä mitään. Aloita pienillä askelilla ja säädä ohjelmaa jatkuvasti.

 

Yhdessä on mukavampaa

Yhdessä liikkuminen on paljon hauskempaa. Etsi sopiva treenikumppani kuntotasosi mukaan ja yrittäkää liikkua yhdessä motivaation lisäämiseksi.

Ryhmän sosiaalinen tuki on hyödyllinen liikunnan ylläpitämisessä. Jokaisessa kaupungissa on paljon liikuntaryhmiä. Kysy sinua hoitavilta henkilöiltä apua sopivan ryhmän löytämiseksi. He voivat myös päättää, tarvitaanko ammattimaisesti ohjattua liikuntaa vai voitko tehdä kotona suoritettavia harjoituksia.