Omega-3-kalaöljy: voimaa merestä
Viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana omega-3-rasvahappojen suosio on kasvanut niiden terveydelle myönteisten vaikutustensa vuoksi. Omega-3-rasvahappoja ylistävien mainosten monille väitteille löytyy myös tieteellistä näyttöä.
Mitä on omega-3?
Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä, monityydyttymättömiä rasvahappoja (PUFA), joilla on tärkeä rooli solukalvorakenteessa, solukalvon juoksevuudessa, solujen signaloinnissa ja tulehduksen alentamisessa. Tietyt omega-3-rasvahapot, nimeltään EPA ja DHA, ja niiden metaboliitit ovat keskeisiä ravintoaineita terveellisessä ruokavaliossa. Saat niitä erityisesti rasvaisista kylmävesikaloista, kuten lohesta. Omega-3-rasvahapoilla on osoitettu olevan useita, esimerkiksi tulehdusta estäviä ja triglyseridejä alentavia, positiivisia vaikutuksia. Solukuoleman säätely sekä syöpäsolujen ja kudosten kasvun estäminen on myös yhdistetty kalaöljystä peräisin olevaan omega-3:een.
Ihmiskeho ei pysty tuottamaan omega-3-rasvahappoja itsestään. Ne ovat välttämättömiä ihmisille ja siksi niitä on oltava ruokavaliossa riittävästi puutosten välttämiseksi. Valitettavasti kasviöljystä saadut omega-3-rasvahapot voivat metaboloitua vain hyvin rajoitetusti omega-3-rasvoiksi, kuten EPA ja DHA. Tästä syystä omega-3-rasvahappojen lisääminen ruokavalioon on järkevää.
"nauti pitkäketjuisia n-3-rasvahappoja tai kalaöljyä ruokahalun, ruoan saannin, kehon massan ja painon vakauttamiseksi tai parantamiseksi."
(Arends et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017;36(1):11-48.)
Ota yhteyttä lääkäriisi tai ravitsemusterapeuttiin saadaksesi syvällisempää tietoa ravitsemuksellisista eduista.