Virtsa-avanteen hoito
Virtsa-avanteesta kulkeutuu jatkuvasti ulos virtsaa, ja jos virtsa-avanteen teossa on käytetty suolen, kuten ohutsuolen, osaa, virtsa-avanteesta erittyy myös hieman limaa virtsan lisäksi.Tarvitset joka tapauksessa tyhjennettävän sidoksen, jossa on takaisinvirtauksen estävä venttiili. Sidos voidaan yhdistää virtsankeräyspussiin yöksi. Tyhjennettävän pussin alaosassa on hana, jonka kautta pussi voidaan tyhjentää säännöllisesti. Hana suljetaan sulkimella, joka on yleensä kiinteä osa pussia.
Saatat miettiä, kuinka usein sidos on tyhjennettävä ja yksilölliset vaihtelut huomioon ottaen keskimääräinen tyhjennysaika on 2 -3 tunnin välein. Sidoksen tyhjentäminen säännöllisesti on tärkeää, jotta sidos pysyy huomaamattomana ja ohivuotoja ei ilmene
Lisätietoja virtsa-avanteen hoitoon
Usein kysytyt kysymykset virtsa-avanteen hoidosta
Virtsajohdinavanne (jossa katetri)
Kuinka asettaa virtsa-avannepussi avanteeseen, jossa on katetri?
Virtsa-avanteesta virtaa virtsaa käytännössä koko ajan, erityisesti juomisen jälkeen. Sidoksen vaihtaminen on helpointa, kun vältät syömistä ja juomista kahden tunnin ajan ennen vaihtoa. Jos mahdollista, aseta pussi aamulla
- Pese kädet
- Aseta seuraavat tarvikkeet pyyhkeen päälle:
- uusi pohjalevy ja uusi pussi, jos käytät kaksiosaista sidosta tai uusi pussi, jos käytät yksiosaista sidosta ja saippuaa
- muutama märkä taitos (käytä vesijohtovettä)
- muutama kuiva taitos
- pätkä lankaa (noin 30 cm, puuvillalanka)
- Irrota käytetty sidos ylhäältä alaspäin pitäen samalla kiinni katetrista niin, ettei se vuoda. Jos sinulla on kaksiosainen sidos, irrota pohjalevy samalla tavoin kuin yksiosainen sidos (pussin poistamisen jälkeen).
- Pidä kiinni katetrista siihen asetetun langan avulla. Kiinnitä lanka huokoisella haavateipillä vatsaan niin, ettei se irtoa.
- Jos avanteen ympärillä on pitkiä ihokarvoja, leikkaa ne hiustenleikkureilla (älä käytä saksia tai karvanpoistovoiteita).
- Pidä katetrista kiinni yhdellä kädellä ja levitä toisella kädellä saippuaa avanteen ympärille. Huuhtele huolellisesti. Kuivaa iho varovaisesti (älä käytä hiustenkuivaajaa, koska se voi aiheuttaa palovammoja).
- Langan voi vaihtaa, jos se on märkä tai likainen. Vaihto onnistuu ottamalla vanha lanka pois ja kiinnittämällä uusi lanka mahdollisimman lähelle ihoa samaan paikkaan kuin vanha lanka ja tekemällä solmu (tee solmusta tiukka, jottei se liu'u pois paikoiltaan, mutta varo puristamasta katetria liikaa).
- Aseta lanka ihoa vasten niin, että se ei mene sidoksen päälle, muuten se voi irrottaa sidoksen.
- Pujota katetri nopeasti pussiin (älä leikkaa sitä, koska valmiiksi leikattu aukko on valmiiksi samankokoinen kuin virtsanjohdin).
- Venytä ihoa (varmista ettei poimuja ole) ennen pussin asettamista lankaan.
- Katetri ei saa mennä takaiskuventtiiliin, sen on pysyttävä pussin yläosassa.
Kuinka katetri puhdistetaan?
Katetrin ulkopuoli puhdistetaan helposti saippualla ja vedellä, mutta varo katetria.
Katetrisi saattaa tukkeutua, jos et juo tarpeeksi. Tällöin virtsassa on paljon suolaa ja jäämiä, se on väkevää ja verivirtsaisuutta saattaa esiintyä. Virtsaa ei erity tavallista määrää ja munuaisissa tuntuu kipua. Katetri pitää huuhdella steriilillä vedellä, jonka voi tehdä vain pätevä hoitohenkilö..
Voiko katetrista saada kontaminaation?
Jos katetri ei läpäise pussin takaiskuventtiiliä, niin ei. Jos takaiskuventtiili siis asetetaan pussin yläosaan, virtsa ei pääse virtaamaan takaisin munuaiseen. Jos katetri kuitenkin pääsee kerättyyn virtsaan, virtsa virtaa takaisin munuaiseen aiheuttaen munuaistulehduksen.
Huomaa: Katetriin ei missään tapauksessa saa laittaa mitään, varsinkaan steriloimattomia tarvikkeita. Sinun tulee vain puhdistaa ja vaihtaa sidos. Katetria saa käsitellä vain pätevä hoitohenkilökunta.
Mitä teen, jos katetri tulee ulos?
Älä hätäänny. Käy normaaliin tapaan laitattamassa katetri paikoilleen urologin vastaanotolla. Vältä liiallista juomista, koska jos virtsaa ei kerätä munuaiset laajenevat ja niitä alkaa särkeä.
Kuinka usein katetri pitäisi vaihtaa ja kuka sen tekee?
Katetrin voi vaihtaa kirurgi, lääkäri (avannelääkäri) tai koulutettu sairaanhoitaja.
Vaihdon tiheys riippuu katetrin materiaalista, mutta normaalisti vaihtoväli on neljästä kuuteen viikkoa tai harvemmin. Vaihdot tehdään säännöllisin väliajoin vastaanotolla.
Virtsa-avanne (Brickerin diversio)
Avanteen paraneminen vai ahtauma?
Kun palaat kotiin, avanteesi näyttää isolta mansikalta, koska se on turvonnut. Viikkojen kuluttua (yleensä kahden kuukauden päästä) avanne pienenee lopulliseen muotoonsa ja kokoonsa (muistuttaa pientä mansikkaa). Sidos pitää muokata uuteen kokoon sopivaksi (1 - 2 mm avanteesta).
Älä sekoita normaalia pienenemistä ahtaumaan.
Ahtaumassa eli stenoosissa avanneaukko pienenee epänormaalin paljon (iho alkaa peittää suolenpään, eikä siitä näy kuin pieni osa, virtsa tulee avanteesta vain paineella, jne.). Jos epäilet ahtaumaa, mene heti lääkäriin. Tila on harvinainen (se saattaa johtua esim. kiteistä virtsassa).
Mitä virtsakiteet ovat ja miten niitä hoidetaan?
Virtsakiteet ovat virtsa-avanteen komplikaatio.
Avannetta ympäröivä iho muuttuu punaiseksi, turvonneeksi ja laikukkaaksi.
Virtsakiteet ovat kovia, kivuliaita muodostumia avanteessa. Ne voivat tukkia avanneaukon ja aiheuttaa ahtauman.
Virtsaan tulee tulehdus yleensä riittämättömästä juomisesta. Virtsan pH on emäksinen (yli 7) ja virtsassa on voimakas haju.
Virtsakiteiden hoito:
- Yleisesti (ks. virtsan pH ja ruokavalio).
- Paikallinen hoito: avanne sidotaan kastelluilla taitoksilla (puolet väkiviinaetikkaa ja puolet vettä) 5 - 10 minuutiksi kerrallaan monta kertaa päivässä.
- Haavojen sitominen (varmista virtsan keruu, lisää avanteen ympärille pastaa)
- Hoitotoimenpiteiden ja avannesidoksen tarkistaminen (kaksiosainen, tiheämmät vaihdot, jne.)
- Lääkärin tai avannehoitajan kanssa keskustelu.
Onko liman erittyminen avanteesta normaalia?
Brickerin diversiossa limaa esiintyy paljon. Virtsa on sumeaa ja sisältää kananmunanvalkuaista muistuttavia saostumia. Siinä on myös erityinen haju.
Se on normaalia. Avanteeseen käytetty suoliston osa on elävä ja jatkaa liman erittämistä. Lima sisältää suolistobakteereita, jotka eivät ole vaarallisia ja jotka eivät tarvitse hoitoa, ellei avanneleikatulla ole kuumetta ja muita muutoksia tilassa.
Liman erittyminen vähenee ja joskus loppuu kokonaan muutaman kuukauden kuluessa. Limaneritys saattaa jatkua ilman, että se on silmin havaittavissa virtsasta.
Mitä avanteen esiinluiskahdus (prolapsi) tarkoittaa?
Esiinluiskahduksessa suoli työntyy kokonaan tai osittain ulos vatsaontelosta. Esiinluiskahdus voi tapahtua spontaanisti tai venähdyksen seurauksena.
Vaikka avanne näyttää oudolta, esiinluiskahdus ei ole vaarallista. Varo kuitenkin, ettet vahingoita suolta avannesidoksella tai avanteen hoidon aikana. Keskustele urologin kanssa korjausleikkauksesta.
Mitä eventraatio tarkoittaa?
Avanteen ympärille ilmestyy joskus iso tai pieni pullistuma, joka häiritsee avannesidoksen toimintaa (aiheuttaa ohivuotoja) tai on esteettinen ongelma (näkyy vaatteiden alta).
Tämä pullistuma on eventraatio eli suuri tyrämuodostuma, jossa voi olla avuksi avannetukivyö. Joskus korjausleikkaus on myös tarpeen.
Virtsaan liittyvät kysymykset
Jos virtsani on sameaa, pitäisikö minun huolestua?
Ei pitäisi. Samea virtsa ei välttämättä tarkoita, että sinulla on tulehdus.
Brickerin diversiosta tuleva virtsa on usein sameaa, koska suolistosta erittyy limaa. Lima näkyy virtsassa puuvillaisena, vaaleana lietteenä. Pelkkä liman erittyminen saattaa tehdä virtsan sameaksi. Virtsa voi myös joskus olla "suolaista", saostunutta ja pistävän hajuista.
Tämä saattaa johtua seuraavista asioista:
- Riittämätön nesteytys (et juo tarpeeksi)
- Tulehdus, joka voidaan estää ennaltaehkäisevällä hoidolla
- Virtsatieinfektio: Virtsa kontaminoituu tavallista helpommin katetrin kanssa, koska bakteerit pääsevät kulkeutumaan virtsateihin katetrin kautta. Katetrin vaihtaminen säännöllisesti pienentää kontaminaation riskiä
Huomaa: Katetri virtsajohtimessa saattaa joissain tapauksissa tehdä pussista violetinvärisen.
Virtsassani on vahva tuoksu. Mitä minun pitäisi tehdä?
Yksinkertaisin ratkaisu on juoda säännöllisesti vettä. Suositeltu määrä on 1,5 -2 litraa päivässä sen lisäksi, että juot aterioiden yhteydessä vettä. Jos hikoilet tavallista enemmän tai kärsit ripulista, tulee nautitun veden määrää lisätä.
Emäksinen virtsa saattaa myös haista voimakkaasti. Tällöin voit yrittää tasapainottaa virtsaasi juomalla jotain hapanta, esimerkiksi karpalomehua. Tuoksujen vähentämiseksi harkitse vaihtavasi pussisi joka päivä tai joka toinen päivä. Varmista aina, että sinulla ei ole virtsatieinfektiota. Brickerin diversiossa myös erittyvä lima saattaa aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja.
Virtsassani on verta. Miksi? Mitä voin tehdä?
Veren erittyminen virtsaan (hematuria) on melko yleinen, pelottava vaiva. Veren vuodolle on monta mahdollista syytä. Vuodon syy on tärkeää tunnistaa, jotta vaiva voidaan hoitaa tehokkaasti
- Paikallinen syy: yleisin ja yksinkertaisin. Itse avanteesta vuotaa verta limakalvon herkkyyden, haavan, hiertymän tai kiteiden vuoksi.
- Verenvuodon syy munuaisissa: munuaiskivet, infektio tai polyyppi saattavat aiheuttaa verivirtsaisuutta. Jos virtsajohdinavanteen katetri asetetaan liian pitkälle, se saattaa joskus aiheuttaa pieniä vammoja munuaisnystyyn.
- Lääketieteelliset tai ruokavaliosta johtuvat syyt: Tietyt lääkkeet ja ruoat (kuten punajuuri) voivat aiheuttaa virtsan värjäytymisen.
- Antikoagulantit voivat aiheuttaa verenvuotoa. Sinun tuleekin tarkistaa koagulaatiotaso säännöllisesti, jotta lääkäri voi tarpeen mukaan säätää ja kalibroida hoitosi.
Joka tapauksessa älä hätäänny. Älä myöskään epäröi ottaa yhteyttä avannehoitajaan tai lääkäriin. He auttavat sinua löytämään ongelman aiheuttajan ja alkavat hoitaa ongelmaa.
Mitä voin syödä leikkauksen jälkeen?
Virtsa-avanneleikatun ei tarvitse noudattaa erityisruokavaliota. Suhtaudu syömiseen nautintona. Terveenä pysyt, kun syöt puhdasta ruokaa säännöllisesti, hitaasti ja rauhallisesti.
Ota huomioon, että jotkin ruoat voivat aiheuttaa värimuutoksia virtsassa (esim. punajuuri) tai antaa sille oudon hajun (parsa tai kaali). Nauti varoen virtsan happamammaksi tekeviä juomia, kuten luumu- tai karpalomehua.
Voinko jatkaa aktiivista elämäntyyliä?
Jos sinut on kutsuttu illalliselle, juhliin tai tapaamiseen, niin useimmissa paikoissa on pesuhuone, jossa voit tarvittaessa tyhjentää pussin. Oikeiden tarvikkeiden avulla pystyt nauttimaan tapahtumasta. Voit vähentää pussin tyhjentämisen tarvetta juomalla vähemmän. Voit tarvittaessa käyttää myös jalassa pidettävää pussia.