Aina valmiina!
Usein ennaltaehkäisy on paras vaihtoehto ja tämä pätee myös haavojen hoitoon. Näin pienet haavat eivät pääse pilaamaan suunnitelmiasi! Täältä löydät hyödyllisiä tarkistuslistoja ja vinkkejä matkoille valmistautumiseen.
Mitä pakata ensiapulaukkuun?
Yleiset ohjeet
- Säännöllisesti otettavat lääkkeet
- Kivunlievitykset ja kuumetta alentavat lääkkeet
- Aurinkosuoja
- Ruoansulatushäiriöiden (ummetuksen / ripulin) hoitoon tarvittavat lääkkeet
- Antihistamiinit
- Desinfiointiaine
- Kylmägeeli
- Yskänlääke ja kurkkukipuun tarkoitettu lääke
- Hyttyssuoja ja/tai -karkotin
- Kuumemittari
- Kertakäyttöiset käsineet
- Punkkipihdit
- Muutama laastari / haavasidos
Haavanhoito
- Aineet haavan puhdistukseen (esim. Prontosan® haavahuuhde)
- Aine pienten haavojen hoitoon (esim. Prontosan® haavageeli)
- Side ja sideharso
- Pinsetit
- Kiinnitysteippi
Miten haavat paranevat paremmin?
Paraneeko haava hyvin? Sinun on seurattava tarkkaan haavan paranemista ja jos sinulla on epäilyksiä, niin käänny terveydenhuollon ammattilaisten puoleen. Esimerkiksi, jos haava-alue turpoaa, iho muuttuu punaiseksi tai on lämmin koskettaessa, niin tämä voi olla merkki tulehduksesta. Ota tällöin heti yhteyttä lääkäriisi!
- Haavan paranemisympäristö on tärkeää pitää kosteana, jotta haavan luonnollista paranemisprosessia tuetaan ja arpia vältetään niin pitkälle kuin mahdollista.
- Haava tarvitsee aikaa parantuakseen. Jos tulehdusta ja haavanestettä ei erity sidosten läpi, voidaan sidos jättää haavalle 24 - 48 tunniksi.
- Huomaa haavan asianmukainen suojaus ja vaihda sidos huolellisesti. Jos sidos tarttuu haavaan, voit kostuttaa sitä esim. Prontosan®-haavahuuhteella kunnes se on helposti poistettavissa. Älä repäise sidettä voimalla.
- Älä poista mahdollista rupea.
- Käytä mukavia vaatteita ja varmista, että mikään ei hankaa tai paina haavaa.
- Vältä suoraa auringonvaloa, koska UV-säteily voi aiheuttaa hyperpigmentaatiota eli ihon näkyvää tummaa värimuutosta.
Jäykkäkouristus (Tetanus)
Jäykkäkouristus on vakava ja akuutti tauti. Syynä on jäykkäkouristusbakteeri (Clostridium tetani). Ihminen voi saada jäykkäkouristusbakteerin elimistöönsä ihorikon (haavan) tai eläimen pureman kautta. Infektioriski kasvaa erityisesti, jos pienet vieraat esineet (esim. metalli- tai puunsirut) tunkeutuvat kudokseen ja jäävät sinne tai jos syntyy suuria ja likaisia haavoja.
Jos saat likaisia haavoja, tarkista aina, onko jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa. Perusrokotesarja annetaan lapsille. Sarjaa tehostetaan työikäisille 20 vuoden välein. Rokotetta tarjotaan 25-, 45- ja 65-vuotiaille. Tätä vanhemmille tehosteväli on 10 vuotta.