Oikeanlaisen sulkutekniikan ja ommelaineen valinta voi estää leikkaushaavatyrän
Oikeanlaisen sulkutekniikan ja ommelaineen valinta voi vaikuttaa leikkaushaavatyrien estoon. Saksalainen professori Markus Golling luennoi sulkutekniikan ja ommelaineen valinnasta vatsakirurgien koulututustilaisuuksissa HUS:n Kirurgisessa sairaalassa, TAYS:ssa ja KYS:ssa huhtikuussa 2015.
Leikkaushaavatyriä ilmaantuu jopa 20 prosentille potilaista yhden vuoden kuluttua leikkauksesta. Ommellinja joutuu usein kovan paineen alle, mikä voi aiheuttaa kudoksen leikkautumisen perinteisillä ommelainemateriaaleilla ja näin saada aikaan tyrän. Vatsaontelon faskia vaatii noin kaksi kuukautta saavuttaakseen 50 % sen alkuperäisestä vetolujuudesta, ja se saa takaisin 70 % vetolujuudesta noin vuoden kuluttua leikkauksesta.
Ihanteellinen ommelmateriaali ja -tekniikka
Ihanteellisen ommelmateriaalin tulee olla kudoksen leikkautumista ehkäisevä, mutta myös riittävän elastinen mukautuakseen ja torjuakseen jännitystä faskian liikkuessa. Ommelmateriaalin lisäksi sulkutekniikalla on tärkeä rooli postoperatiivisten komplikaatioiden vähentämisessä. Niin sanottu Short stitch -tekniikka vähentää vatsanpeitteiden traumaa pienentämällä ommelten väliä ja kohtuullistamalla ompeleen kiristystä.
Leikkaushaavatyrän estoon voi vaikuttaa oleellisesti niin ommeltekniikan kuin -materiaalin oikea valinta. Haavankäsittelyä suunniteltaessa on myös syytä kiinnittää erityistä huomiota riskiryhmien potilaisiin ja käyttää tarvittaessa ennaltaehkäisevästi tyräverkkoa. Lisäksi leikkaushaavatyrän riski pienenee, jos avoleikkauksen sijaan on mahdollista tehdä laparoskopialeikkaus, sanoo professori Markus Golling Diakonie-Klinikum Schwäbisch Hallista Saksasta.
- Short stitch -tekniikassa tarvitaan huolellista haavan valmistelua. Haavan sulkemisessa napakka, mutta ei liian kireä ommel, on tärkeää. Elastisuus on langan oleellinen ominaisuus. Sairaalassamme käytämme Short stitch -haavansulkutekniikkaa kaikissa elektiivisissä avoleikkauksissa. Se sopii kaikille potilasryhmille.
- Kannattaa itse kokeilla tekniikkaa. Siinä tarvitaan ohut lanka ja malttia välttää liian kireää ommelta. Aikaa tarvitaan noin 10-15 minuuttia enemmän kuin perinteisiä tekniikoita käytettäessä. Kokonaisuudessaan kirurgin aikaa säästyy huomattavasti, kun potilas voi välttyä leikkaushaavatyrältä.
Mitä tarvitaan?
- Ekstrapitkällä aikavälillä sulava monofilamenttilanka
- USP 0 tai 2/0, langan pituus 150 cm
- Pieni neula (HR26 tai HR30)
- Jatkuva ommel
- Langan pituus: Suhdeluku haavan pituuteen ≥ 5:1
- Ompeleiden väli: 4-5 mm
- Etäisyys haavan reunasta: 5-8 mm
- Ompeleeseen kohdistuu hyvin pieni jännitys
- MonoMax® -ommelaine täyttää kaikki oikeanlaiseen ommeltekniikkaan tarvittavat ominaisuudet