Suolistosyövät ovat jo toiseksi yleisin syöpätyyppi
Paksu- ja peräsuolisyöpiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 3 600 ihmistä. Seulonnat ja räätälöidyt hoitomuodot parantavat hoitotuloksia.
Kolorektaalisyöpien, eli paksu- ja peräsuolisyöpien, ilmaantuvuus on viime vuosikymmenenä lisääntynyt. Ne ovat toiseksi yleisimpiä syöpiä niin miehillä kuin naisillakin. Lisääntymiseen vaikuttaa osaltaan väestön ikääntyminen, mutta myös elintavoilla on vaikutusta.
– Kolme neljäsosaa näistä syövistä on yli 65-vuotiailla, mutta ikävakioitu ilmaantuvuus myös muissa ikäryhmissä on yleistynyt, TAYS:n gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Timo Tomminen sanoo.
Kolorektaalisyöpien riskitekijöitä ovat muun muassa rasvainen ja vähäkuituinen ruoka. Runsas punaisen lihan syönti, vähäinen liikkuminen ja lihavuus lisäävät osaltaan riskiä. Terveelliset ruokatottumukset ja liikunta ovatkin suolistosyövän ennaltaehkäisyn kulmakivet.
Seulonta vähentää kuolleisuutta
Suolistosyöpien seulonta, jossa testataan piiloveren löytymistä ulosteesta, aloitettiin Suomessa vuonna 2022. Seulonta vähentää kuolleisuutta ja varhain todetun syövän hoito on halvempaa ja inhimillinen kärsimys jää vähäisemmäksi.
– Jos syöpä löydetään varhaisessa vaiheessa, se ei ole paikallisesti levinnyt, eikä lähettänyt etäpesäkkeitä. Leikkausta edeltäviä säde- ja sytostaattihoitoja ei välttämättä tällöin tarvita, eikä suolta tarvitse poistaa niin laajasti tai tehdä pysyvää avannetta.
Kolorektaalisyövän ensisijainen hoito on leikkaus. Meneillään on Viron kanssa yhteistyössä tutkimus, jossa selvitetään leikkauksettoman hoidon mahdollisuuksia. Myös ravinnon merkitystä syövän puhkeamiseen tutkitaan.
– Hoidoissa on viime vuosina tapahtunut paljon. Jo se, että nykyään hoidot räätälöidään moniammatillisena yhteistyönä, on potilaan kannalta merkittävää.