Mikrobilääkerobotti ja huuhteluletkusto tehostavat lääkehoitoprosessin OYS:ssa
Potilasturvallisuus paranee ja lääkkeenannon prosessi tehostuu Oulun yliopistollisessa sairaalassa, kun mikrobilääkerobotti otetaan käyttöön. Robotin valmistamat lääkkeet tiputetaan B. Braunin huuhteluletkustolla, jolloin koko lääkemäärä saadaan annettua ja lääkkeenanto on turvallista.
Oulussa parannetaan potilasturvallisuutta ja tehostetaan lääkkeiden saattamista käyttökuntoon mikrobilääkerobotin avulla. Newiconin IV Icon Twins -robotti pääsee tosi toimiin pian valmistuvassa uudessa yliopistollisessa sairaalassa. Samalla myös otetaan käyttöön infuusioletkut, joissa on huuhteluominaisuus. Näin lääkettä ei mene hukkaan ja lääkkeenanto on turvallista.
Antibiootteja tarvitaan vuodessa satoja tuhansia kertoja. Pelkästään kefuroksiimi-antibioottia kuluu OYS:ssa vuodessa noin 100 000 annosta ja piperasilliinia 60 000 annosta. Tähän saakka sairaanhoitaja tai farmaseutti on saattanut antibiootit käyttökuntoon lisäämällä liuottimen kuiva-aineeseen ja sen jälkeen syntyneen kantaliuoksen infuusionesteeseen. Pian toimeen tarttuu robotti.
– Toimenpiteeseen menee ihmiseltä aikaa jopa kymmenen minuuttia. Usein yhdelle potilaalle annetaan lääke aamulla, päivällä ja illalla. Se on pois muista hoitotoimista. Robotti valmistaa antibiootteja tunnissa 300–400 pulloa. Se maksaa itsensä takaisin noin neljässä vuodessa, Oulun sairaala-apteekin farmaseutti, mikrobilääkerobotin pääkäyttäjä Tiina Kallio sanoo.
Robotin validiointitestaukset on nyt tehty ja robotti on käyttövalmis. Testeissä on varmistettu muun muassa toimintanopeutta, steeriiliyttä ja tarkkuutta. OYS:ssa robotti aloittaa kahden yleisimmin käytetyn antibiootin valmistuksen. Tulevaisuudessa antibioottivalikoimaa on tarkoitus laajentaa.
Robotti valmistaa lääkkeet steriilisti
Tehokkuuden lisäksi robotti valmistaa antibiootit steriilisti. Nyt lääkkeet joudutaan saattamaan käyttökuntoon osastojen lääkehuoneissa, jotka eivät ole puhdastiloja. Työvaiheita on monta, ja mahdollisuuksia mikrobien ja partikkeleiden pääsylle lääkkeeseen on useita.
– Ei voida tarkkaan jäljittää, kuinka paljon erilaiset bakteerit ovat levinneet lääkevalmistuksen seurauksena, mutta jossain määrin varmasti. Robotin ansiosta voidaan nyt luottaa lääkkeiden olevan steriilejä.
Kun lääkkeitä valmistellaan lukuisia kertoja päivässä, sairaanhoitajat altistuvat lääkeaineille. Lääkkeiden valmistus käsin kuluttaa myös ergonomisesti. Robotti poistaa tämänkin ongelman.
Huuhteluletkustolla varmistetaan oikea lääkemäärä
Robotin tuomien hyötyjen lisäksi OYS:ssa haluttiin varmistaa, että koko antibioottimäärä tulee hyödynnettyä ja, että potilas saa juuri sen määrän lääkettä kuin pitääkin.
– Aloimme miettiä huuhteluletkuston hankkimista jo ennen robottia. Ilman huuhtelumahdollisuutta letkuun jää jopa 20 prosenttia lääkkeestä. Hukka on suurta, eivätkä infektiot välttämättä parane. Myös aseptiikassa on parantamisen varaa, koska infuusioletkuja siirretään lääkeinfuusiosta infuusionestepulloon letkuston huuhtelemista varten, Kallio sanoo.
Ratkaisuksi löytyi B. Braunin Intrafix® SafeSet Flush -huuhteluletkusto, jossa huuhtelu voidaan suorittaa esitäytetyillä huuhteluruiskuilla neulattoman venttiilitulpan kautta. Koska huuhteluprosessi on suljettu, eikä nestepaukkausten uudelleen lävistämistä tarvita, ei lääkeroiskeita tule.