Komplikaatioiden harjoittelu onnistuu simulaattoreilla
Lokakuussa Berliinissä järjestetty PCI-kurssi tarjosi erikoistuville lääkäreille ainutlaatuisen mahdollisuuden pallolaajennusten harjoitteluun simulaattoreiden avulla.
Pallolaajennushoidossa on tapahtumassa murros. Lääkepallohoito, jossa ahtauman hoito viimeistellään viemällä suonen sisäpintaan uudelleen ahtautumista estävää lääkeainetta, on yleistymässä. Meneillään on myös useita lääkepallohoitoa tutkivia kansainvälisiä tutkimuksia.
– Yksi tutkimuksista on Suomesta lähtöisin oleva DEBATE-tutkimus. Siinä satunnaistetaan verenvuotovaaran potilaita joko SeQuent® Please NEO -lääkepallohoitoon tai lääkeainestenttaukseen. Lääkepallohoidossa on kevyempi verenohennuslääketarve ja tutkimuksen oletus on, että sen myötä tutkimuspotilaiden verenvuotovaara toimenpiteen jälkeen vähenee, sanoo kardiologian ylilääkäri, dosentti Tuomas Rissanen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.
Ajantasaisinta oppia pallolaajennuksista oli tarjolla lokakuussa Berliinissä, jossa Rissanen toimi Suomen Aesculap Academyn järjestämän simulaattorikurssin vetäjänä. Kurssilla opeteltiin toimenpiteitä kuten sepelvaltimon kanylointia ja monimutkaisten haaraumakohtien hoitoa.
– Simulaattorilla on turvallista harjoitella toimenpiteen etukäteissuunnittelua, oikeaoppista välineiden käsittelyä sekä myös komplikaatioiden hoitoa. Vertaisin simulaattorilla annettavaa koulutusta lentäjien simulaattorikoulutukseen. Simulaattorilla voidaan käydä vaiheittain pallolaajennus läpi rauhallisessa ja stressittömässä ympäristössä.
Paineetonta harjoittelua
Yksi kurssilaisista oli kardiologiaan erikoistuva lääkäri Alma Räsänen.
– Ensimmäisenä päivänä opettelimme tavallisia pallolaajennuksia ja toisena päivänä haaraumakohtia. Ja se, että kurssilla pystyimme harjoittelemaan myös komplikaatioiden hoitoa ja DK Crush -tekniikkaa, oli todella hyödyllistä, Pohjois-Karjalan keskussairaalassa työskentelevä Räsänen sanoo.
Räsänen kiittelee simulaattorin luomaa todentuntua.
– Esimerkiksi tunne, miten katetria pyöritetään ja ohjataan, oli aito, Räsänen kertoo ja jatkaa:
– Kurssin paras anti oli päästä harjoittelemaan ilman ulkopuolisia paineita ja pelkoa.
Tuomas Rissanen muistuttaakin, että simulaattorikoulutuksella voidaan todennäköisesti välttää tiettyjen tavallisten potilaskomplikaatioiden syntyminen, jotka ovat uran alkuvaiheessa tavallisempia kuin kokemuksen kartuttua.
Pallolaajennuskisan voitto Suomeen
Simulaattorikurssi on Rissaselle tuttu myös opiskelijan näkökulmasta. Hän osallistui kurssille 2010 erikoistumisensa loppuvaiheessa.
– Muistot ovat erinomaiset. Kurssi oli yhteiskurssi ruotsalaisten kanssa. Mieleen jäi, että me suomalaiset voitimme naapurimaan kollegat kurssin lopussa järjestetyssä maaottelussa, jossa mitattiin, kumpi joukkue tekee pallolaajennuksen paremmin ja käyttää vähemmän röntgensäteitä ja varjoainetta.
Aesculap Academy – 28 vuotta tieteellistä koulutusta
B. Braun -konsernin koulutusorganisaatio Aesculap Academy järjesti vuonna 2022 maailmanlaajuisesti yli 4 000 kurssia. Osallistujia oli lähes 270 000. Akatemia on vakiinnuttanut paikkansa yli 40 maassa.
– Ensimmäinen suomenkielinen PCI-kurssi järjestettiin vuonna 2012. Suomessa kursseja järjestetään säännöllisesti muun muassa neurokirurgian, invasiivisen kardiologian, regionaalisen anestesian ja kirurgian erikoisaloilta, Suomen Aesculap Academyn toiminnasta vastaava markkinointipäällikkö Mia Pentinmikko sanoo.
Laadukkaan lääketieteellisen jatkokoulutuksen kysyntä on lisääntynyt. Erityisesti käytännönläheiset hands-on-kurssit ovat kysyttyjä.