Spaceplus ja OnlineSuiteplus ovat uusin askel yli 70 vuoden kehitystyössä
Spaceplus & OnlineSuiteplus -infuusiojärjestelmä on uusin virstanpylväs B. Braunin yli 70 vuotta sitten alkaneessa infuusiopumppujen kehitystyössä. Tuotekehityksessä kiinnitetään jatkossa entistäkin enemmän huomiota siihen, kuinka infuusiopumput toimivat sairaalan tietoverkossa. Yhtä aikaa liitettävyyden ja langattomuuden kanssa kehitetään kyberturvallisuutta.
Uuden sukupolven infuusiojärjestelmä Spaceplus & OnlineSuiteplus on uusin merkkipaalu B. Braunin vuosikymmeniä kestäneessä infuusiohoidon kehitystyössä. Se ei ole yksittäinen infuusiopumppu vaan kokonainen järjestelmä, jonka ansiosta kaikki infuusiolaitteet voidaan liittää sairaalan tietojärjestelmään langattomasti. Langattomuus helpottaa tiedonsiirron saumattomuutta esimerkiksi potilasta siirrettäessä.
Uusi järjestelmä antaa myös muita mahdollisuuksia. Potilasturvallisuus paranee ja häly vähenee, kun hälytykset ohjataan yksittäisestä laitteesta keskitettyyn hälytysjärjestelmään ja henkilökunnan mobiililaitteisiin. Infuusiolaitteeseen voidaan myös yhdistää lääkevalikko. Kun tiedot lääkkeistä ja niiden annostelusta kulkevat järjestelmän sisällä verkossa, tietoja ei tarvitse syöttää laitteisiin käsin. Lisäksi digitaalinen värinäyttö opastaa käyttäjää.
– Ohjelmistopäivitykset ja lisäominaisuuksien käyttöönotot muuttuvat sujuvammiksi, kun sairaala voi poimia ne B. Braun Health Cloud -pilvipalvelusta ja lähettää suoraan pumppuihin. Laitteiden kerääminen eri puolilta sairaalaa yhteen huoneeseen päivitystä varten jää historiaan ja ennen jopa viikon vienyt ohjelmistopäivitys hoituu 20 minuutissa. Tulossa on myös sovellus, jonka ansiosta tiedetään kootusti, missä sairaalan sadat tai jopa tuhannet infuusiolaitteet sijaitsevat. Lisäksi kehitämme mahdollisuutta entistä yksityiskohtaisempaan raportointiin. Laitteet tuottavat paljon dataa, josta on sairaalalle paljon hyötyä, B. Braunin tuotepäällikkö ja it-asiantuntija Jukka Talus sanoo.
Samaan aikaan kun parannetaan liitettävyyttä tietojärjestelmiin ja lisätään automatisointia, entistä enemmän työtä tehdään myös kyberturvallisuuden varmistamiseksi.
– Tiedonsiirto on toki jo nytkin täysin salattu ja tieto liikkuu järjestelmässä kryptatussa muodossa. Myöskään itse laitteissa ei liiku lainkaan potilastietoja eli potilaat ovat laitetasolla anonyymejä, B. Braunin infuusiolaiteliiketoimintayksikön päällikkö Jukka Sinisalo kertoo.
Koulutukseen uusia ulottuvuuksia
Nykyaikaisen infuusiojärjestelmän käyttö vaatii uudenlaista osaamista. Käyttäjät voivat jo nyt ladata pilvipalvelusta verkkokursseja ja oppimismoduuleja. Tulevaisuudessa koulutuksessa saatetaan käyttää hyväksi virtuaalitodellisuutta eli vuorovaikutteista ja simuloitua ympäristöä, josta läsnäolon tunne välitetään käyttäjälle esimerkiksi virtuaalilasien avulla. Se mahdollistaisi laitteiden käytön harjoittelun aivan uudella tavalla.
– Perinteinen kasvotusten tapahtuva koulutus ei kuitenkaan tule katoamaan mihinkään. Live-koulutukset antavat ainutlaatuisen mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja dialogiin, Sinisalo sanoo.
B. Braun kehitti ensimmäisen infuusiopumpun vuonna 1951. Sen jälkeen markkinoille on tuotu uuden kehitystyön tulos 5–10 vuoden välein.
– Kehitystyön moottorit ovat kaikki vuosikymmenet olleet nämä kaksi: potilaiden turvallisuus ja helppokäyttöisyys, Sinisalo tiivistää.
Infuusiolaitteiden käyttökohteet vaihtelevat nestehoidosta kliiniseen ravitsemukseen ja kivunhoidosta lastenlääketieteeseen ja neonatologiaan. Infuusiolaitteet ovat käytössä teho- ja leikkausosastoilla jokaisella potilaalla. Myös suuri osa sairaaloiden vuodepotilaista tarvitsee nesteytystä tai lääkitystä, joka hoidetaan infuusiojärjestelmän avulla. Lisäksi sitä käytetään sytostaattihoidoissa ja muissa vaativissa hoidoissa.