Itsehoitolaitteet ovat osa virtsankarkailun apuvalikkoa
Virtsankarkailusta kärsii joka kolmannes keski-ikäinen nainen. Iän myötä ongelma yleistyy, mutta se ei ole tavatonta nuoremmillakaan. Ongelman ratkaisemiseksi löytyy monia konsteja – niin itsehoidossa kuin lääkärin vastaanotollakin.
Naisten virtsankarkailu on vaiettu, mutta yleinen vaiva. Iän myötä virtsankarkailu yleistyy, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla. Raskaana olevista joka toinen on kokenut virtsankarkailua. keski-ikäisistä joka kolmannes kärsii vaivasta. Virtsarakon tyhjeneminen on hermojen, selkäytimen hermoratojen ja aivojen yhteystyötä. Joillakin aivot reagoivat herkemmin virtsarakon täyttymiseen. Silloin karkailu voi yllättää nuoremmankin.
– Karkailua on kolmea eri päätyyppiä. On ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu, virtsapakkoon liittyvä karkailu ja sekamuotoinen virtsankarkailu, jossa on molemmat tyypit edustettuina, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Pauliina Aukee sanoo.
Lisäksi voi olla asennon vaihtoon liittyvää virtsankarkailua esimerkiksi makuulta tai istumasta ylös noustaessa. Nuorilla voi esiintyä nauruvirtsankarkailua. On myös yhdyntäinkontinenssia.
Ylipaino altistaa
Ylipaino altistaa virtsankarkailulle. Jos painoindeksi on yli 30, virtsankarkailun riski on yli kolminkertainen normaalipainoisiin verrattuna.
– Muita altistavia tekijöitä ja virtsaputken tukea heikentäviä asioita ovat esimerkiksi jatkuva ponnistelu, hyppiminen ja tilanteet, joissa vatsaontelon paine kasvaa. Ummetus ja lantionpohjan gynekologiset laskeumat voivat myös aiheuttaa virtsankarkailua, Aukee sanoo.
Iän myötä heikentynyt lihasvoima ja liikkuminen altistavat virtsankarkailulle.
Lantionpohjan lihasten harjoitus kannattaa
Hyvä keskikehon ja lantionpohjan lihasten hallinta sekä normaalipainossa pysyminen ovat tärkeitä itsehoidon keinoja.
– Tärkeää on nauttia painon mukaisesti nesteitä. Runsasta kahvin tai mustan teen nauttimista on hyvä välttää, koska ne voivat lisätä virtsaamistarvetta. Samasta syystä alkoholia kannattaa käyttää vain kohtuudella, Aukee sanoo ja jatkaa:
– Itsehoidon valikoimassa on myös emättimeen asetettavia laitteita, jotka tukevat virtsaputkea.
Jos itsehoidolla ei saa apua inkontinenssiin, voidaan virtsaputken tukea parantaa ruiskutushoidolla tai tekemällä nauhaleikkaus. Virtsarakon toimintaa voidaan myös lamata botulliinitoksiinipistoksilla virtsarakon tähystyksen yhteydessä.
Diveen® on itsehoitotuote virtsankarkailuun
- Huomaamattoman ja helppokäyttöisen Diveenin on kliinisesti todistettu vähentävän riskiä tahattomaan virtsankarkailuun.
- Diveen tukee emättimen etuseinämää virtsarakon kaulan alla ja paine välittyy virtsarakon kautta suoraan Diveeniin. Diveen tukee virtsaputkea. Näin tahaton virtsankarkailu vähenee.
- Diveen sopii käytettävyytensä ja kokonsa vuoksi mukana kuljetettavaksi ja on hienovarainen ja huomaamaton apu. Kertakäyttöistä Diveeniä ei tarvitse poistaa kesken päivän tai edes wc-käynnin ajaksi. Käyttö on hyvin samankaltaista kuin tamponilla. Kudosystävällinen Diveen tarjoaa suojaa jopa 12 tunniksi.