Sairaalaklovnit kotikäynneillä Turussa
Sairaalaklovnit kokeilivat syksyllä uudenlaista toimintaa Turussa. Klovnitohtorit vierailivat säännöllisesti Tyksin hematologisella osastolla hoidettavien lasten kotona. Vierailut olivat arvokkaita niin perheille kuin klovneille. Lapset saivat esitellä kotiaan, sisaruksiaan ja muita aarteitaan.
Koronarajoitusten vuoksi sairaalaklovnien toiminta siirtyi keväällä sähköisiin kanaviin. Klovniluuri-videopuheluissa klovnit pääsivät näkemään lapsia kotiympäristössä. Lapset esittelivät sisaruksiaan ja itselleen tärkeitä asioita.
– Klovniluurin vakisoittajissa oli monia Tyksin hematologisen osaston lapsia. Osa soitti viikoittain, jopa monta kertaa. Koska osaston hoitosuhteet ovat pitkiä, tapaamme usein ja olemme heille tuttuja, kertoo hankkeen vetäjä Kaisa Koulu.
Videopuheluiden innoittamana Koulu teki Tyksille ehdotuksen kotivierailuista. Niistä oli puhuttu aiemmin klovnien kesken, mutta nyt aika oli kypsä kokeilulle. Koronan takia perheet ovat eläneet vielä eristetympää arkea kuin normaalisti.
Mukaan ilmoittautui kuusi perhettä, joiden luona klovnit vierailivat syksyllä kerran kuukaudessa. Lapset olivat iältään 4–12-vuotiaita. Kotikäynteihin osallistui aina kaksi klovnitohtoria. Koulu oli mukana kaikilla vierailuilla. Hän kokee, että arkisemmat kohtaamiset toivat lapset ja perheet lähemmäksi. Vieraana oleminen oli herkistävää ja kiintoisaa.
Piristysruiske arjen keskellä
Klovnivierailut otettiin riemulla vastaan. Perheissä niihin valmistauduttiin mm. suunnittelemalla yhteisiä leikkejä. Lapsilähtöinen toiminta tuo tilaa leikille sairaudesta huolimatta ja antaa lapselle kokemuksen nähdyksi tulemisesta. Myös sisarukset, jotka herkästi jäävät sivuun, voitiin huomioida paremmin.
Lapset halusivat esitellä klovneja ystävilleen. Yksi vierailu tehtiin kodin sijaan esikouluun. Etäyhteydellä klovnit pääsivät tervehtimään erään lapsen koululuokkaa ja opettajaa.
Kotikäynnit ovat toimineet siltana kodin ja sairaalan välillä. Henkilökunta on kertonut, että lapset raportoivat innoissaan klovnien kyläilyistä. Kotona aloitetut leikit ovat jatkuneet sairaalassa klovnin saattaessa lasta anestesiaa vaativaan toimenpiteeseen. Leikkien aiheita on tilattu anestesialääkäriltä toimenpiteen aikaisiin uniin.
Pitkäaikaissairaille lapsille ja heidän perheilleen sairaalaklovnien tarjoama psykososiaalinen tuki on usein tärkeä turvaverkko ja varaventtiili. Syksyllä klovnit pääsivät takaisin osastoille tuomaan iloa. Kaisa Koulu toivoo, että myös kotikäyntejä voitaisiin jatkaa. Jatko riippuu rahoituksen saamisesta. Uudenlainen toiminta on herättänyt kiinnostusta muissakin Suomen kaupungeissa. Ruotsin klovnikollegat ovat ottaneet kotikäynnit osaksi toimintaansa.