Sairaala Novassa leikataan EinsteinVision® -torneilla
Keski-Suomen keskussairaalan kaikki leikkaustoiminta siirtyi tammikuussa uuteen Sairaala Novaan. Muuton yhteydessä laitekantaa yhtenäistettiin. Sairaalan kirurgit olivat mieltyneet jo aiemmin käytössä olleeseen Aesculap® EinsteinVision® 3.0 -torniin. Nyt B. Braunin endoskopialaitteisto on hankittu yhteensä 11 saliin, eikä laitteiden varausvuoroista tarvitse enää kisata. Järjestelmä toimii sekä 2D- että 3D-kameroilla.
Jyväskylässä uusi Sairaala Nova otettiin käyttöön 19.1.2021. Muuton yhteydessä kaikki kolme leikkausosastoa siirrettiin yhteisiin tiloihin, joissa on yhteensä 24 leikkaussalia. Yhteensä 11 saliin on asennettu Aesculap® EinsteinVision® 3.0 -torni mini-invasiivisia leikkauksia varten.
– Ensimmäinen Aesculap® EinsteinVision® -torni hankittiin Keski-Suomen keskussairaalaan kolme vuotta sitten. Laite tuli ensin koekäyttöön thorax-puolelle, mutta pian siitä kiinnostuivat myös gastrokirurgit, urologit ja gynekologit. 3D-tornin varauslista täyttyi aina nopeasti, joten niitä hankittiin muutama lisää jo vanhan sairaalan puolelle, muistelee sairaanhoitaja Krista Ketola.
Suurimmalle osalle leikkausosaston henkilökunnasta Aesculap® EinsteinVision® on jo tuttu ja mieluinen työväline. Sitä käytetään kaikkeen jäykkään endoskopiaan kirurgian eri erikoisaloilla. Käyttöindikaatioita ovat muun muassa laparoskopia, thorakoskopia, artroskopia, hysteroskopia ja kystoskopia. Kun laitekantaa ryhdyttiin yhtenäistämään Sairaala Novaan, positiiviset käyttökokemukset tukivat hankintapäätöstä. Muitakin laitteita testattiin. Kuvanlaatu ratkaisi valinnan.
B. Braunin Niko Rohleder kertoo, että ensimmäiset Aesculap® EinsteinVision® -tornit otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2015. Nyt niitä on käytössä useissa sairaaloissa. Keski-Suomen keskussairaalan tarjouspyyntö oli suuruusluokassaan tähän asti suurin, joka Suomen B. Braunille on tehty. Sairaala Novaan tilattiin Aesculap® EinsteinVision® -tornien lisäksi parikymmentä tyhjää endoskopialaitevaunua.
Yhdenmukaiset laitteet helpottavat arkea
Salit varusteltiin hyvissä ajoin valmiiksi, sillä leikkaustoiminta käynnistyi välittömästi muuton jälkeen. Aesculap® EinsteinVision® -tornien ja tyhjien endoskopialaitevaunujen asennukset aloitettiin lokakuussa 2020. Ne on kiinnitetty leikkaussalien kattoyksiköihin. Näin lattiatila jää tyhjäksi, mikä helpottaa siivousta. Tornit voi helposti ottaa irti ja siirtää muualle käyttöä tai huoltoa varten.
Ennen sairaalan avausta B. Braun järjesti koulutusta uusille työntekijöille ja muistinvirkistystä kaipaaville. Novan leikkausosastolla työskentelee nyt noin 170 henkilöä.
– Aesculap® EinsteinVision® -tornin käyttö on helppoa ja selkeää, joten sen oppii nopeasti. Laite on myös helppo laittaa käyttökuntoon. Ohjeistukset ovat hyvät, ja B. Braunilta on tarvittaessa saanut neuvoja, kertoo sairaanhoitaja Teija Neuvonen-Matilainen.
Uusiin tiloihin sopeutumista on nopeuttanut se, että laitteet ovat toimineet hyvin alusta lähtien. Laitekannan yhdenmukaisuus helpottaa henkilökunnan työskentelyä varsinkin tilanteessa, jossa tilat ja tavaroiden säilytyspaikat ovat kaikille uusia. Laitteet toimivat samalla tavoin kaikissa eri saleissa, joten niiden käyttötavoissa ei ole variaatiota.
Näkyvyys on tärkein työkalu
Aesculap® EinsteinVision® -järjestelmässä Full HD -teräväpiirtokuva on yhdistetty viimeisimpään 3D-teknologiaan. Hyvä kuvanlaatu on ominaisuus, jota ovat kiitelleet myös Keski-Suomen keskussairaalan kirurgit. Tarkka kuva optimoi käden ja silmän koordinaatiota ja auttaa ylläpitämään keskittymistä. Se keventää kirurgin työskentelyä.
– 3D-kameran linssin huurustumattomuus on ominaisuus, johon on niin tottunut Aesculap® EinsteinVisionin® kanssa, että sitä pitää jo itsestäänselvyytenä. Laitteeseen on integroitu savunpoistoletkusto, joka pitää kuvan kirkkaana ahtaissakin paikoissa, mainitsee Krista Ketola.
Kuvanlaatuun on panostettu tuotekehityksessä. Aesculap® EinsteinVisionin® kamerapää on voittanut muun muassa arvostetun Red Dot -muotoilupalkinnon. Sille on myönnetty myös Excellent Product Design -laadunvarmennus, jonka jakaa saksalainen German Design Council -toimisto.
– 3D-teknologia hyödyttää erityisesti aloittelevia kirurgeja, sillä näkymä operoitavalle alueelle vastaa luonnollista, avaruudellista näkymää. Tämä tukee ja nopeuttaa oppimista, toteaa B. Braunin Niko Rohleder.