Tulevaisuuden sairaala on älykäs
2020-luku vasta alkoi, mutta B. Braunilla visioidaan jo 2040-lukua. Yhtiö haluaa jatkuvasti kehittää alaa vuoropuheella asiakkaidensa kanssa.
Paidan sensoreista hälytys älykelloon ja viesti automaattisesti hätäkeskukseen. Sairaalassa kaikki terveysdata valmiina ja nopeasti operaatioon. Kirurgilla on leikkaussalissa apunaan robotti. Leikkauksen jälkeen potilaan heräämö on yhdenhengen oma huone, jossa ilmankosteuttaja tupruttaa ja ikkunat ovat etelään päin.
Tuollainen voi olla tulevaisuuden sairaala. Paljon älyä, ennakoitavuutta, robotiikkaa ja ihmislähtöisyyttä. Nopeutta ja tehokkuutta sekä hoitoon pääsemisessä että toipumisessa.
B. Braunin arvot ovat innovatiivisuus, tehokkuus ja kestävä kehitys. Ne kiihdyttävät yhtiötä panostamaan innovaatioihin ja uudenlaiseen ajatteluun.
– Uuden kehittäminen on aina ollut pääsyitä siihen, miksi B. Braun on menestynyt kokonaisvaltaisena terveydenhuollon osaajana. Se on selvää, että tulevaisuuden sairaalat linkittyvät vahvasti uuteen teknologiaan. Teknologinen kehitys muokkaa koko ajan maailmaa ympärillämme ja parantaa kykyämme vaalia ihmisen terveyttä, B. Braun Medical Oy:n toimitusjohtaja Voitto Pajulehto sanoo.
Hän kuitenkin muistuttaa, että kehitystyö on yhteistyötä.
– Haluamme kehittää terveydenhuoltoa yhdessä asiakkaidemme kanssa. Arjen ideat ja huomiot tulevat usein terveydenhuollon ammattilaisilta ja potilailta – heiltä, jotka kohtaavat kysymykset, joihin B. Braun haluaa tuotteillaan ja palveluillaan vastata. Toimimme asiakaslähtöisesti. Innovatiivisuudessa, uuden kehittämisessä, se vieläpä korostuu.
Yksi osoitus B. Braunin innovaatiopyrkimyksistä on Werk_39-kehityspaja. Werk_39 on B. Braunin sisäinen innovaatiolaboratorio. Se sijaitsee konsernin tukikohdassa Saksassa Tuttlingenissa. Yksi Werk_39:n suorista tehtävistä on haastaa nykyisiä toimintamalleja.
Paljon muutakin kuin esineitä
Innovaatiot ovat paljon muutakin kuin esineitä. Esimerkiksi palveluja ja metodeja. Tulevaisuuden sairaalassa vaikkapa tilankäyttö ja tiedonsiirto voivat olla mietitty uusiksi. Teknologia on kehittynyt tasolle, jolta on mahdollista siirtyä laajemman lisäarvon luomiseen.
– On tietysti syytä muistaa, että sairaala on valtavan monipuolinen kokonaisuus, joka rakentuu mittavan henkilöstön ja monen kumppanuuden ympärille. Projektit ja kokonaisuudet ovat aina usean tekijän summia. B. Braun ei siis tee sairaala- tai tuotekehitystä yksin, vaan kyse on jatkuvasta vuoropuhelusta. Näin myös asiakkaan saama lisäarvo kasvaa, Pajulehto toteaa.
Suomessa innovatiivisuutta edesauttaa globaalissa vertailussa erittäin korkeatasoinen terveysalan osaaminen. Esimerkiksi Oulun OYS 2013 -hanke puhuu avoimesti tavoitteestaan olla maailman älykkäin sairaala.
– B. Brauninkin katse on tiukasti eteenpäin. Olemme mukana kehittämässä suomalaista terveydenhoitoa omien tuotteidemme, palvelujemme ja innovaatioidemme osalta. Vaikka 2020-luku vasta alkoi, me visioimme jo 2040-luvun sairaalapalveluja, Pajulehto hymyilee.