Lääkepallon käyttö yleistyy koulutusten myötä
Lääkepallohoito kasvattaa suosiotaan sitä mukaa, kun kardiologeja koulutetaan sen käyttämiseen. Tuotteista kannattaa suosia mahdollisimman paljon tutkittua lääkepalloa.
Lääkepallo on hoitomuoto, joka kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Sitä käytetään eritoten Suomessa yleisten sepelvaltimotoimenpiteiden hoitamiseen.
Lääkepallolla on yksi ylivoimainen vahvuus. Sillä hoidettaessa kehoon ei tarvitse jättää sinne vieraita objekteja. Lääkepallo on käytännössä vaihtoehto stenteille, joiden heikkous on juuri se, että ne jätetään kehoon, vaikka eivät metallisina luonnostaan sinne kuuluisi.
Suurin syy siihen, että lääkepallon suosio on vasta kasvamassa, on yksinkertaisesti se, että kyseessä on stenttejä uudempi hoitomuoto. Pallolaajennukset ovat toki stenttejäkin vanhempi menetelmä, mutta lääkepallossa lääke on pallon pinnalla. Siitä se vapautuu kerta-annoksena, tarttuu verisuonen pintaan ja ehkäisee suonen uudelleen tukkeutumista.
– Lääkärikunnassa on nähtävissä sellainen jako, että kokeneimmat ja nuorimmat ovat tottuneet käyttämään palloa. Se johtuu siitä, että kokeneimmat oppivat käyttämään palloa työuransa alussa, jolloin stenttejä ei vielä ollut, mutta pallolaajennuksia tehtiin. Nuorimmille taas lääkepallokin on tavanomainen osa osaamista. Mutta kokeneimpien ja nuorimpien välissä on laaja joukko lääkäreitä, jotka tottuivat stentteihin. Heillä on tottumus niihin, lääkepallokehityksen asiantuntija, professori Franz Kleber kertoo.
Kouluttaminen on keskiössä
Saksalainen Kleber on maailman johtavia lääkepallotutkijoita. Hän on tutkinut lääkepallojen käyttömahdollisuuksia kymmenen vuotta. Kleberin mukaan ongelmana on, että tuo stenttien käyttämiseen tottunut laaja lääkärien joukko on iältään se, joka tällä hetkellä vie alaa.
– Aina on helppoa tehdä niin kuin on tottunut tekemään ja perustella se itselleen varmuudella. Se on täysin ymmärrettävää. Mutta me tiedämme tutkimusten ansiosta, että stenteillä on edelleen nykyäänkin sivuvaikutuksia, joita lääkepalloilla ei ole. Juuri sen takia, että kehoon luonnostaan kuulumaton materia ei ole koskaan paras vaihtoehto. Sen vuoksi teen paljon koulutusta, sparrausta ja luennointia ympäri maailman. Se on paras tapa välittää osaamista, Kleber toteaa.
Sitä hän teki lokakuun alussa Helsingissä Suomen Kardiologisen Seuran syyskokouksessa Messukeskuksella. Hän luennoi B. Braunin kokouksessa järjestämässä symposiumissa suomalaislääkäreille aiheenaan lääkepallon käyttäminen sepelvaltimovaurioissa.
Tilannekohtainen päätös
Suomen johtaviin kardiologeihin lukeutuva Joensuun Siunsoten Sydänkeskuksen kardiologian ylilääkäri Tuomas Rissanen kertoo kotimaassa näkyvän samaa ilmiötä kuin maailmalla.
– Se vaatii kliinistä kokemusta, että osaa tulkita, koska pallolaajennuksen tulos on riittävän hyvä, jotta suonien auki pysymiseen voidaan käyttää stenttien sijaan lääkepalloa. Ja aluksi vaatii hieman rohkeuttakin, Rissanen toteaa.
– Monesti paras tekniikka selviää vasta toimenpiteen kuluessa.
Jos suonen sisäpinta on pehmeä, stentti on todennäköisesti paras tekniikka uudelleenahtautumisen välttämiseksi. Rissanen sanoo, että usein mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä kovettuneemmat hänen suoniensa sisäpinnat ovat. Se johtuu suoniin iän myötä kerääntyvästä kalkista.
Stenttien ja lääkepallojen käyttötarkoitukset eroavat siis toisistaan. Siksi ainakaan tällä hetkellä ei ole tarkoitus, että lääkepallot korvaisivat stentit kokonaan. Esimerkiksi Rissanen on viimeisimmän 12 kuukauden aikana tekemistään pallolaajennuksista noin puolessa käyttänyt lääkepalloa ja puolessa lääkeainestenttiä.
– Minäkin käytän stenttiä noin paljon, mutta ero on se, että keskiverto kardiologi käyttää käytännössä vain stenttiä. Jokainen lääkäri ajattelee potilaan parasta. Tässä on kyse erilaisten tekniikoiden valikoimasta, jolla sitä potilaan parasta tavoitellaan.
– Lääkepallon pääasiallinen käyttökohde ovat todennäköisesti tulevaisuudessa de novo -ahtaumat, eivätkä niinkään restenoosihoidot, Rissanen ennakoi.
Hän tähdentää, että lääkepallohoito ei kosketa vain kardiologien työtä. Siitä ovat kiinnostuneita myös teholääkärit, kirurgit ja yleislääkärit, jotka yleensä huolehtivat potilaan jatkohoidosta. Jos potilaalle tulee vuotokomplikaatio, mutta hoito on tehty lääkepallolla, lääkitys voidaan turvallisesti lopettaa tai tauottaa.
Tutkimustieto edellä lääkepalloa valitessa
B. Braun toi ensimmäisenä SeQuent® Please NEO -lääkepallon markkinoille kymmenen vuotta sitten.
Rissanen korostaa, että lääkepallohoidon välineitä valittaessa kannattaa suosia sellaisia, joista on eniten tutkimusnäyttöä.
– Valmistajia on monia. Joistakin on kohtuullisesti tutkimustietoa, joistain ei yhtään. B. Braunin SeQuent® Please NEO -lääkepalloa on tutkittu aika runsaasti, eniten markkinoilla olevista palloista. Kannattaa valita pallo, josta on tutkimusnäyttöä.
Franz Kleberin kanssa yhdessä tutkimustakin tehnyt Rissanen luennoi niinikään Suomen Kardiologisen Seuran syyskokouksessa B. Braunin järjestämässä symposiumissa. Joensuulaisen luennon aiheena oli sepelvaltimon lääkepallohoito vuotoriskissä olevalla potilaalla.